Jak máčet čokoládu jako profesionál?

Jak máčet čokoládu jako profesionál?

lis, 18 2023

Příprava čokolády

Mně se to stane každé ráno. Probudím se, sáhnu na poličku vedle postele, najdu si kousek té nejlepší hořké čokolády, který jsem si tam odložila před usnutím a pomalu ho potápím do horké kávy. Ten pocit, když se kousek čokolády začne pomalu rozpouštět a krásně se míchá s kávou, je pro mě doslova představa dokonalosti.

Výběr správné čokolády

Pokud chcete skvěle potápět čokoládu, musíte vybrat tu správnou. Já doporučuji, aby byla hořká nebo mléčná podle vaší osobní preference. Mléčná čokoláda má jemnější a vláčný vkus, zatímco hořká čokoláda je silná a intenzivní. Patříte-li do tábora milovníků bílé čokolády, tak vám ale nic nebrání! Hlavní je, aby byla kvalitní, bez zbytečných přidaných emulgátorů nebo barviv.

Technika potápění

Naučit se potápět čokoládu jako profesionál se může zdát jako obtížný úkol, ale věřte mi, vůbec to není tak složité, jak to vypadá. Hlavně je důležité se nesnažit čokoládu násilím namáčet, ale nechat, aby se sama vlivem teploty zvolna rozpustila. A to je to, co dělá potápění čokolády tak magickým - tou pomalou metlou, která jí octne jemnou a luxusní texturu.

Potřebné nástroje

Nemusíte mít ani profesionální kuchyňské nástroje - stačí vám běžné domácí vybavení. Na začátek budete potřebovat nějakou misku a vařečku. Pro potápění je dobré mít také hladký povrch, na který můžete potápěnou čokoládu položit – například plech nebo silikonovou podložku.

Technika tání čokolády

Než začnete s potápěním, je důležité rovněž správně roztavit čokoládu. Já vždy čokoládu drobím do malých kousků a pak ji roztavuji na mírném ohni v kovové misce umístěné nad hrncem s vařící vodou. Tento způsob tání zajistí, že se čokoláda roztaví pomalu a rovnoměrně.

Důležitost teploty

Při potápění čokolády je opravdu důležité zajistit správnou teplotu. Ideální teplota pro tání je mezi 50-55 stupni Celsia pro mléčnou a bílou čokoládu a mezi 45-50 stupni pro hořkou čokoládu. Pokud se váš čokoládovký kousek při tání začne kroutit, znamená to, že je moc horký a měli byste s táním přestat a nechat čokoládu chvíli ochladit.

Čistota a přesnost

Potápění čokolády je činnost, která vyžaduje určitou míru přesnosti a čistotu. Je důležité, aby vaše nádoby a nástroje byly čisté a suché. Jakákoli vlhkost může způsobit, že se čokoláda zhroutí a bude zrnitá. Čokoládu byste měli také potápět ponořením do jedné poloviny, nikoliv po celé délce.

Množství čokolády k potápění

Množství čokolády, kterou budete potřebovat, záleží na tom, kolik kusů chcete potápět. Pravidlem je, že na jednu porci cukroví potřebujete přibližně 200 gramů čokolády. Ale já si vždycky raději připravím trochu navíc, protože mi potom zbyde na nějakou tu malou odměnu pro sebe.

Poslední tipy a triky

Nechci vás strašit, ale potápění čokolády je tak trochu věda. Musíte dbát na teplotu, kontrolu času, správné zaoblení a hlídači čokoládové kvality. Ale jakmile se do toho dostanete, pochopíte, že výsledek stojí za to. A s praxí se to stane rutinou, kterou si užijete.

Užijte si to!

A na závěr, moje nejdůležitější rada – užívejte si to! Potápění čokolády je zábavné, kreativní a výsledek je vždycky lahodný. A pokud se vám něco nepovede, nevěšte hlavu. Pokud máte dostatek čokolády, vše se dá napravit. Tak si to užijte. Já a můj pejsek Kvido to určitě budeme!

Poslední příspěvky

Jaké jsou dva nejběžnější složky v konopí?

srp, 24 2023

Jaký je nejčistší HHC? Průvodce pro začátečníky

pro, 16 2023

Kdo byla první osoba, která byla ukamenována?

říj, 16 2023

Co se stane, když se konopí ochladí?

lis, 1 2023

Příznivé účinky CBD: Co opravdu cítíte po užití

úno, 3 2024

Populární články